Шетња, уживање, рекреација – блокови, река Сава, Галовица

За дуже шетње из нашег насеља и друге облике рекреације (вожња бицикла, дечјих колица, ролера, итд) постоје три потпуно различита шеталишта:

  • Централна зона Блокова 61, 62, 63 и 64 (зелено на мапи)
  • Савски кеј са блоковима уз реку – 45, 44, 70 и 70А (румено на мапи)
  • Галовица – Савски насип до Остружничког моста, тј. београдске Обилазнице (златно на мапи)

Напомена: Сва три потеза приказана на мапи можете обићи гурајући дечја колица од било ког стана на било ком спрату нашег насеља у Блоку 72 – и то без да морате да прескочите и један једини степеник! Тајна? Нема тајне… Лифт – рампа на улазима у наше зграде – новобеоградски тротоари са обореним ивичњацима за бицикле и колица – и наравно, новобеоградски асфалт и равница…

blokce-72-setnja-sava-kej-galovica-blokovi

Поред ове три велике зоне, свакодневне дуже и краће шетње могу бити већ обилазак целог нашег Блока 72, или авантуристичке шетње кроз „дивљину“ шумарака, ораница и ливада између Савског насипа, Обилазнице и нашег блока, или кроз стару Бежанију у Војвођанској улици, или кроз Виноградарску улицу у продужетку Војвођанске, и наравно, ко воли вреву и широке стазе без пуно гужве – цео потез улице Јурија Гагарина…

Ипак, рекреативни потенцијал нашег насеља највише се види у близини управо три поменута и приказана велика правца који су детаљније описани ниже на овој страни. Почнимо од најмањег на највећем…


Пешачка зона – Централна зона Блокова 61, 62, 63 и 64

blokce-pesacka-zona-rekreacija-blokovi

Дужина потеза од нашег насеља до краја – око 2 километра.

На фотографији изнад (извор: Гугл), види се наше насеље у бојама наших зграда, а у централном делу слике лако се препознаје тај велики блоковски потез смештен између степенастих солитера (види се сенка коју бацају). Од нашег насеља у Блоку 72 ређају се један за другим Блок 61, Блок 62, Блок 63 и Блок 64.

Саобраћај се одвија једносмерно у улицама Јапанска и Европска (мапа испод) које целом дужином прате пешачку зону па ни саобраћај није интезиван као у улици Јурија Гагарина. Зону одликују два велика нова уређена парка и једно игралиште (истакнуто зеленом бојом). Наранџастом бојом обележене су тачке са комерцијалним садржајима тако да успут не морате да бринете ако сте нешто заборавили, или ако на путу кући желите да купите неке потрепштине.

Посебан моменат целог овог потеза, и овог дела града уопште, налази се већ на почетку тог потеза (гледано од нашег насеља), поред првог наранџастог квадрата сасвим лево. Наиме, беличасти правоугаоник уз раскрсницу са Др Ивана Рибара заправо је терен за боћање где се сваког поподнева окупља десетину рекреативаца који уживају у овом спорту.

blokce-72-pesacka-zona-rekreacija-blokovi

На оба приказа централне зоне ових новобеоградских блокова виде се и два „споредна“ потеза за шетњу и рекреацију која се налазе паралелно са овом зоном:

  • Војвођанска улица и стара Бежанија
  • улица Јурија Гагарина

Пешачка зона – Савски кеј са блоковима уз реку – 45, 44, 70 и 70А

Шетња од нашег насеља у Блоку 72 почиње практично под дрворедом уз трамвајске шине које су скривене у травњаку, а завршава се код Блока 70А

blokce-72-sava-kej-novi-beograd-blokovi

Дужина потеза за шетњу од нашег насеља у Блоку 72 до краја Кеја према – око 4,5 километра (1,5км до реке и 3км Кеја)

Наше насеље је и на мапи изнад обележено у бојама зграда, а на мапи су истакнуте још три тачке где је током летњих месеци могуће шетњу наставити на Ади Међици или на Ади Циганлији – након преласка реке чамцима.

Жути акценат у средини Блока 45 заправо је спонтано настали феномен „дечјих“ кафића – низа кафића и дечјих играоница са игралиштима и додатним садржајима који током целе године окупљају родитеље који овде доводе децу да се изиграју у друштву.


Пешачка зона – Галовица и Савски насип до Остружничког моста, тј. београдске Обилазнице

Галовица је канал који је некада воду са Сремске лесне заравни водио све до данашњег Блока 45. Међутим, ширење Новог Београда „скратило“ је канал, али он је и даље ту, и цео овај потез равнице између Саве и Сремске лесне заравни, назива се по њему.

Тако се Галовицом назива и Савски насип који води од новобеоградских блокова до београдске Обилазнице, тј. Остружничког моста. Целом том дужином, од око 8 киломентара, насип је по врху асфалтиран и по њему се могу возити бицикли, ролери, дечја колица, итд.

Заправо, колико је овај потез грандиозан, најбоље се види у контексту шире слике Београда…

и Панчева које се налази у горњем десном углу мапе испод…

blokce-72-pesacka-zona-galovica-obilaznica

 

blokce72-fejzbuk-stranica

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s