Окружење – комфор, светло, бука, ваздух, микроклима

Карактеристике природног окружења и комфора нашег насеља пре свега дефинише његов положај, како у географском, тако и у урбанистичком смислу:

  • географски положај – на ободу зелене равнице, у пространој долини реке Саве
  • урбанистички положај – на крајњој југозападној страни града.

Карактеристике природног окружења и комфора нашег насеља:

Осунчаност и природно светло у становима – С обзиром да лежи на великом равном платоу Новог Београда, без природних препрека које би бацале сенку, насеље је окупано сунцем током целог дана. Ово обезбеђује и више него довољно природног светла у становима.

Бука – Шум уобичајене градске вреве завршава се на 500 метара од нашег насеља па су највећи извор загађења буком авиони који у овој зони слећу на Београдски аеродром „Никола Тесла“ код Сурчина (слично као на Бановом Брду).

Ваздух – Како наше насеље није у ширем појасу сасвим окружено другим стамбеним блоковима и асфалтом, већ се налази на рубу града према равници подручја канала Галовица, овде постоје блага струјања и током најврелијих дана јер се ваздух неравномерно загрева са једне и са друге стране насеља. Ноћи крај зеленог појаса су такве да и током летњих ноћи омогућавају потпуно хлађење стана за нови дан. Са друге стране, ветрови нису јачи него у другим деловима града.

Ветрови – На овом сајту можете пратити ветрове у Србији (и целом свету) у реалном времену.

Загађење ваздуха – Када се из нашег насеља погледа ка околини, не може се видети онај карактеристичан жути облак који бди над Београдом у виду загађења честицама прашине, смога, дима. Термоелектрана Никола Тесла (ТЕНТ), удаљена око 20 километара ваздушном линијом може да се види сасвим јасно, или кроз измаглицу влаге реке Саве, што говори о квалитету ваздуха у подручју нашег насеља.

Загађење светлом – Мање познат, али ипак важан тип загађења и је ноћно загађење светлом у градовима. Оно се најлакше препознаје по погледу у небо. Што мање звезда видите – загађење је веће. То заправо светла града осветљавају честице прашине у ваздуху и тај „невидљиви светлосни облак“ спречава вас да видите звезде. Код нас у насељу тога нема. Или има, у минималној мери колико мора бити у граду.

blokce72-fejzbuk-stranica

6 thoughts on “Окружење – комфор, светло, бука, ваздух, микроклима

  1. Evo i o vazduhu par reči.
    Vazduh u Ivana Ribara 5x gori nego onaj u pančevu,doduše samo u večernjim satima.
    Ja razumem da ovi iz „divljeg naselja“ moraju da pale nesto uveče da rasteraju zmije,pacove,komarce…
    Ali toliko guma i plastike da zagade ceo kraj za celo veče je posebna priča.Još „smrdljive zgrade“ ko zna kako utiču na okoliš..
    Fantastična atmosfera ma koliko je mi hvalili :)

    Свиђа ми се

  2. Buka je blagorečeno nepodnošljiva.1 tu su tu avioni sa mlaznim motorima koji 100tinak m (+ -) grme iznad bloka.2 plinara takodje na 100m(+ -) koja svake zime „šišti“ i proizvodi jaku buku.3 autobus 89 kada prodje po koji „krš“ od autobusa (khmm svi su krševi) stvara veliku buku.4 djubretari u 1,2,3 ujutru koji kao da demoliraju metalne kante.5 uveče kad je smanjen intezitet saobracaja pa svako ko prolazi,prolazi punim gasom pa se cuje kao da autoputom obilaze 3ćom trakom ( ili kao da poleću svejedno ) I naravno ne tako cesto kao ranije ali s vremena na vreme romi kad se napiju pa upregnu konja,kola i puste muziku do daske i pale policiske sirene a policija im ne moze ništa…Eto toliko o buci.Mada bilo je i gore dok je na mestu sada „novih zgrada“ bilo ogromno … naselje.

    Свиђа ми се

Постави коментар