Комшије – сарадња, комуникација, скупштине станара

stan-novo-naselje-blok-72-citat

Наше насеље издваја се и по комшијској сарадњи која је почела и пре него што су зграде насеља биле изграђене и усељене. Наиме, још новембра 2012. године, десетину месеци пре првих усељења, покренут је сајт Blok72.com са форумом на ком су десетине будућих станара насеља и комшија пратиле како теку радови, нагађале када ће тачно бити усељења, које ће боје бити плочице и шта ће ко да види са терасе, заједнички тражиле попусте од продаваца беле технике и намештаја, делиле идеје и пројекте за опремање станова, организовале окупљања и упознавања.

Ова комуникација у многоме је допринела брзом формирању скупштина станара, док још нису сви стигли ни да уреде станове за стални боравак, као и даљем обавештавању и организовању (кабловска, интернет, камере, итд), али и формирању ужег круга заинтересованих комшија које су организовале чишћења заједничких површина у насељу, уређење паркирања, итд.

Нажалост, станаре две зграде (1 и 3) нарочито је зближио заједнички животни проблем загађења објеката у којима су имали несрећу да купе станове, а које се догодило у току градње применом отровних материјала. Борба за здраве станове почела је лета 2014. године и још увек траје – до испуњења претходног договора и захтева да се спорне зграде сруше и изграде нове у којима може да се живи.

Лета 2015. године, најавом Грађевинске дирекције Србије да неће рушити неупотребљиве зграде, у њихову борбу укључили су се активно и станари остале четири зграде (2, 4, 5, 6), и наредни период биће тест за све комшије и то колико су спремни да учине да добију назад своје насеље у ком су желели да живе…

Дирекцијо, владо Србије, чујете ли? Н-а-с-е-љ-е. Оно које нам је представљено када смо куповали станове – са шест квалитетних шарених зграда на једној парцели. Јер заиста није поента у овим скромним становима, већ у ономе што сви они заједно чине – не улазе, не зграде – већ насеље. Ја га зовем Блокче72 или само Блокче. Ви га зовите како хоћете. Само нам га вратите.

Додатак, две године касније…

Елем, у међувремену једна по једна зграда преузимала је на себе руковођење скупштинама станара из руку агенција које ништа нису допринеле квалитету живота о окрњеном насељу. Настали су сајтови зграда, Вајбер групе насеља и појединих зграда и улаза, и следећи корак је да целу причу подигнемо на виши ниво – званично организовање на нивоу насеља али нарочито на нивоу Месне заједнице

blokce72-fejzbuk-stranica

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s