Отровне зграде у Србији ничу као печурке после кише!

Најновији случај отровне зграде појавио се на Новом Београду у блоку 61, само што је овога пута у питању вртић Драган Лаковић са 315 малишана који је градоначелник Синиша Мали отворио у септембру 2014. године. Наиме деца су похађала овај вртић већ годину дана док поједини родитељи нису посумњали да смрад у вртићу није „мирис новог“ већ отровни фенол којим је, према незваничним информацијама контаминирано још 19 објеката у Србији!

гост аутор: Саша Антић

otrovne-zgrade-pecurke-srbija-vrtic-novi-beograd

Извршени су први прегледи и утврђено да малишани имају знатно повишен ниво фенола у урину. У среду 02.09.2015. је и институт Винча био у вртићу одакле су узети узорци бетона – кернови ради анализе и утврђивања степена контаминираности.

Забринутост и престрављеност родитеља оваквим догађајем је огромна и велика већина упућених је одмах престала да доводи децу у овај вртић и извршила премештај малишана у остале установе овог типа  у близини. Проблем је што постоји још један део њих родитеља који немају никакво званично обавештење о свему овоме и чија деца још увек похађају овај вртић.

Поставља се питање које су станари једних од отровних зграда у Милеве Марић Ајнштајн на Новом Београду више пута упућивали Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ресорној министарки Зорани Михајловић, зашто до сада нису јавно објављени подаци о томе колико објеката је у Србији је контаминирано отровним оплатолом и које су њихове адресе, како би се у будуће спречиле овакви инциденти који директно угрожавају здравље грађана а у овом случају здравље оних најмлађих и најнеотпорнијих а то су наша деца?

Да ли изјава министрке Зоране Михајловић да за овај проблем „нико није крив, десило се“ аболира кривице одговорне за насталу ситуацију или изражава неспремност ове владе да се позабави узроком целог овог проблема?

Неповлачењем употребних дозвола за све контаминиране објекте  лече се последице овог еколошког инцидента а не стаје на пут самом узроку! Које су то зграде? Између осталих:

  • Банка матичних ћелија у Институту за мајку и дете на Новом Београду
  • Народно позориште у Врању
  • две стамбене зграде у Милеве Марић Ајнштајн на Новом Београду
  • стамбена згрда у ул Џона Кенедија на Новом Београду
  • вртић Драган Лаковић у блоку 61 на Новом Београду
  • и десетине других стамбених објеката (колико се уопште зна).

Наиме, отровни оплатол се нашао на тржишту Србије баш из разлога непостојања одговарајуће законске регулативе из области промета и третмана отровних хемикалија и опасних материја и укидања агенције за хемикалије у коју је Европска Унија уложила 3,2 милиона еура. Актуелна власт је ову агенцију укинула 2013. године и поред великог негодовања Европске Уније под изговором: „поштујемо изборну вољу грађана“.

Последица свега јесте да данас у Србији постоје на десетине фирми као што је Екосекунд које се баве транспортом и третманом опасних материја без одговарајућег правног оквира, дозвола, акредитација и што је најгоре, никаквих казни у случају оваквих прекршаја када се те отровне материје нађу у слободној продаји!

Процена Технолошко-металуршког факултете је да да у Србији годишње произведе око 65.000,00 тона канцерогених отпадних уља као нузпроизводи разних индустрија а да се још половина ове количине увезе из иностранства од стране поменутих домаћих фирми на име дозвола за транспорт које ове фирме имају а без контроле надлежних служби где те отпадне материје заврше.

Као последицу свега овога имамо то да у последње две године отровне зграде у Србији ничу као печурке после кише! Последице су огромне, пре свега по здравље људи а у последњем случају по здравље деце. А економске последице на санирању штете се  већ мере са  више милиона евра.

Епилог свега је да је поднета једна једина кривична пријава против нн лица која за две године није одмакла даље од самог подношења. Тајна, самоинцијативна  и од стране надлежних неконтролисана деконтаминација ових објеката без усвојеног плана, надзора и законске регулативе.

200 расељених породица из контаминираних објеката у Милеве Марић Ајнштајн, неотварање преко потребне банке матичних ћелија у Институту за мајку и дете и као последње 315 отрованих малишана и још много сличних проблема у најави уколико се ресорно министарство и влада овим проблемом заиста озбиљно не позабави.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s