Како се Грађевинска дирекција и влада Србије боре против беле куге и исељавања младих породица

Најмање 1.000 породица, у овој и оваквој Србији, последњих неколико година изборило се за то да дође у ситуацију да може да купи стан, и определило се за стан у неком од насеља Грађевинске дирекције Србије. Најмање 1.000 породица за свој новац није добило обећано, а најмање 200 месецима је било изложено тровању у својим становима. Најмање 1.000 породица у Београду и даље су таоци Грађевинске дирекције и владе Србије. Подсетимо, Србија, то је она земља из које се младе породице исељавају и у којој влада бела куга

Влада Србије и њена фирма Грађевинска дирекција Србије последњих година су се, на сва звона, промовисале као градитељи станова и насеља за младе брачне парове. Само у Београду, три тако рекламирана насеља, настала су у последњих пет година: Степа Степановић и војвода Влаховић на Вождовцу и насеље у Блоку 72 на Новом Београду.

Најстарије, највеће и најпознатије насеље, чувена „Степа“, већ годинама бије битку да добије обећане школе, дом здравља, вртиће, тржни центар. Уместо тога им се нуди црква, бензинска пумпа, станица за гас и огроман антенски стуб. Више о проблемима Степе на линку овде

protest-stanari-blok-72-stepa-stepanovic

Недалеко од Степе, на брду у улици војводе Влаховића, налази се неколико великих стамбених зграда иза којих такође стоји Грађевинска дирекција, а које су, најблаже речено, неподесне за живот. Поред „ситнијих“ техничких проблема, овде зграде тону, пуцају зидови, вода тече у потоцима када је киша, а у зградама живи само ко мора. И ови станари су протествовали зато што им је Грађевинска дирекција продала станове – на клизишту! Више о проблемима у насељу војводе Влаховића на линку овде

Као да ова два примера нису довољна, већ пуних годину дана пате и станари зграда Грађевинске дирекције на другом крају града – на Новом Београду, у такозваним отровним зградама. Наиме, у Блоку 72, пре две године изграђено је шест зграда, а пре годину дана утврђено је да две зграде из бетона емитују отрове у станове и окружење па је исељено чак 200 породица! Више о отровним зградама у Блоку 72 на линку овде

Напомена: Независно од ГДС-а и владе Србије, и град Београд има сличан третман за своје грађане – пре неколико година продавао је „непрофитне“ станове, такође у Блоку 72, у „насељу Милеве Марић Ајнштајн“, са по пар стотина евра профита по квадрату, уз обрачун веће површине стана (и по пар квадрата по стану), и наравно, уз бројне проблеме са квалитетом градње…

Неколико примера односа ГДС-а према купцима у Потрошачком саветнику:

Тако овај неславни неимарски тандем, Грађевинска дирекција и влада Србије, већ годинама загорчава живот за најмање 1.000 породица у Београду. Можда треба подвући и да су сви наведени пројекти грађени и продавани по комерцијалним ценама, без икаквих посебних погодности које нису важиле и за све друге станове изграђене у истом периоду?

Дакле, држава је преко своје фирме Грађевинске дирекције, изашла на тржиште станоградње, и то са три велика корака само у Београду, и на сва три се опасно саплела. Последица још увек нема – за владу и ГДС. Али, последица итекако има за стотине породица које су остале без крова над главом и враћају се у подстанаре, и стотине породица које су још увек веома далеко од тога да имају сигуран дом са основним пратећим садржајима за своју децу.

С обзиром да влада Србије не показује интересовање да реши проблеме које за собом сеје њена фирма, него је чак и безрезервно подржава, а против својих грађана, станари су принуђени да се за своја основна, законом и међународним конвенцијама, загарантована права боре изнова и изнова.

И тако се, поред новца 1.000 младих породица, свакодневно расипа и огромна енергија која би у супротном могла бити посвећена деци, едукацији, продуктивности на послу, заједници, унапређењу живота у насељу… Уместо тих, и 1.000 других, лепших тема, 1.000 младих породица решених да живи у Србији данас тражи од државе да поштује своје законе, своје потписане уговоре, своје грађане, своју будућност. Али, држава не чује…

До епилога ће се можда доћи у судским процесима: око 60 породица из насеља Влаховић тужи ГДС, тужбе најављује и 500 породица из Степе, преко 130 породица из отровних зграда, али и 150 породица из Блока 72 које живе поред отровних зграда.

Закључак испод илустрације…

gugutkanje-drzava-srbija-gds-stanovi-kredit-min

Да ли држава у којој влада бела куга заиста има стратегију по којој дозвољава да се упропаштавају инвестиције, здравље и животи најмање 1.000 породица?

Да ли је заиста демократија на тако дугачком штапу да не постоји особа, министар, директор, председник државе или владе, који стрепи од политичких последица оваквог односа државне фирме према својим грађанима? Има ли ико довољно памети да израчуна дугорочни губитак целе ове свињ… проблематике?

Колика је та потребна бројка, критична маса људи и деце, због које ће јавност и сви медији, а пре свих надлежне институције (укључујући и тужилаштво и полицију), приметити овај проблем, то јест, његове размере?

Зар у Србији, која умире и нестаје, за хитну реакцију није довољно преварених 1.000 породица које су способне и спремне да купе стан у Београду по комерцијалној цени? Колико је потребно? Пет хиљада? Десет хиљада?

А колико таквих породица, које још увек успевају бар да глуме „средњи слој“, ова и оваква Србија има? Таман толико, да је и једна преварена – превише.

Поделите овај текст и пратите Блокче72 на Фејзбуку!

blokce72-fejzbuk-stranica

Advertisements

5 thoughts on “Како се Грађевинска дирекција и влада Србије боре против беле куге и исељавања младих породица

  1. Ostali smo da se borimo protiv vetrenjača, a ova zemlja nas svaki dan podseća da smo pogrešili što nismo pobegli glavom bez obzira i još nas kažnjava što smo svoj kapital uložili ovde..Jednom će neko morati da preuzme odgovornost za sve ovo, a mi ćemo učiniti sve da to „jednom“ bude sad!!Do pobede!!

    Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s