За ГШ имаш, за наше куће немаш! или О иронији лета у Србији

Лето 2015. године влада Србије обележила је, помало традиционално, избором својих приоритета који може послужити за мало лаке забаве у лењим летњим врелинама. Уживајте у свој иронији која избија из два новинска наслова из месеца јула 2015. године, у Србији…

Један наслов вели да влада Србије неће рушити отровне зграде у којима (треба да) живе људи, а други наслов каже да ће влада Србије рушити зграду Генералштаба која озбиљно не угрожава никог. Зашто?

Генералштаб руше у оквиру „активности на уређењу области инфраструктуре у Војсци Србије и Министарству одбране, и њеног довођења до нормалног стања„. Изгледа да „инфраструктура“ има право на нормално стање, али не и грађани који су остали без својих станова.

blokce-72-otrovne-zgrade-generalstab-rusenje

Наиме, у исто време када се појашњава да, ма колико биле неподобне за живот људи, отровне зграде у улици Милеве Марић Ајнштајн на Новом Београду – неће бити рушене, влада Србије најављује „козметичко“ рушење дела зграде Генералштаба.

Разлози због којих неће бити рушене отровне зграде већ ће бити прилагођене за живот људи:

  • рушење је неисплативо
  • не постоји правни основ за рушење
  • а од недавно помињу и да је то небезбедно.

Разлози због којих ће бити рушена зграда Генералштаба:

  • безбедност саобраћаја и пешака.

Подсетимо, једна од отровних зграда налази се на 1м (и словима – један метар) од дечјег игралишта у насељу. Ниједна од две отровне зграде, не само да није обезбеђена, ограђена, замандаљена, већ се обе планирају за поновно усељење.

Подсетимо такође, зграда Генералштаба налази се у строгом центру града, далеко од већих стамбених зона, ограђена је пуном металном оградом, повучена је од улице пар десетина метара, а због локације у комшилуку других зграда владе, војске и амбасада, непрекидно је под будним оком камера, безбедносних служби, полиције, итд.

blokce-72-otrovne-zgrade-generalstab-isplativo

Када је реч о исплативости рушења ту се влади Србије нема шта замерити. Штеди она, штедимо ми. Само што она „штеди“ наше паре, а ми штедимо и своје и паре банака од којих су узети вишедеценијски кредити за куповину станова у отровним зградама за 200, углавном сасвим младих породица.

Било би занимљиво чути колико ће тачно држава Србија уштедети ако сруши део зграде која је слободностојећи објекат на ограђеној напуштеној парцели, само зато да се сутра будући инвеститор не мучи да сам мора да руши и односи шут.

Било би и поражавајуће чути колико ће тачно држава Србија изгубити ако настави са својим блесавим планом о усељавању нових 200 породица у две отровне стамбене зграде – у животима, у трошковима лечења, у поверењу грађана…

blokce-72-otrovne-zgrade-generalstab-ironija

Занимљива је и та иронија „правног основа“ за рушење. Наиме, лета те 2015. године:

  1. држава Србија нашла је правни основ да сруши до темеља половину објекта који је споменик културе под заштитом
  2. држава Србија нашла је правни основ да исели 200 породица из својих домова зато што је грешком „НН“ лица њена (државна) фирма затровала две стамбене зграде
  3. држава Србија није нашла правни основ да сруши две отровне зграде иако је са власницима станова у тим зградама потписала уговор о рушењу 7 месеци пре него што је схватила да не постоји „правни основ“.

Летујте у Србији – јер нигде друге неће успети да сагледате сву дубину ове ироније!

Поделите овај текст и пратите Блокче72 на Фејзбуку!

blokce72-fejzbuk-stranica

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s