Важно! Платформа свих 6 зграда за рушење отровних зграда – јул 2015

За само 20 дана од када је ГДС напрасно најавио једнострано кршење уговора које има са станарима зграда 1 и 3 (8. јул 2015), станари свих 6 зграда нашег насеља договорили су координисане и заједничке акције на свим пољима – парница, кривичне пријаве, обавештавање, протести, медијски наступи, итд. Дуго смо чекали да се ствари реше „саме од себе“, али пошто они очигледно немају намеру да нам испоруче насеље какво смо куповали, искористићемо све расположиве могућности да их натерамо да то учине!

Поздрав комшије,

Пред вама су обећане информације и закључци везано за:

састанак 6 зграда од 27. јула 2015.

и то одвојено за зграде 1 и 3, и за зграде 2, 4, 5 и 6, због разлика у позицијама станара које условљавају и нешто различите приоритете и стратегије борбе за исти циљ:

  1. рушење контаминираних зграда 1 и 3

  2. последично томе и градња нових на истом месту, али и одустанак од градње додатних зграда на паркингу, одустанак од покушаја недоказаних метода санације, одустанак од плана да се сада оставе зграде овако да “испаравају” на неодређено време па да се једног дана продају по нижим ценама, итд.

blokce-72-otrovne-zgrade-protest-stanara

Напомене:
Због заузимања бољих почетних позиција у свим споровима који следе, неће бити унапред јавно изношени сви детаљи стратегија и планираних правних иницијатива. Препоручујемо да се за детаљније информације учланите у Гугл групу станара зграда 1 и 3. Хвала на разумевању!

Инфо о зградама 2, 4, 5 и 6

Закључно са уторком, 28. јула 2015, сакупљени су потписи преко 150 власника станова у зградама 2, 4, 5 и 6 за пуномоћје адвокату Илији Џаковићу, комшији из зграде 5Б, који је на састанку најавио кораке који су већ предузети и који ће бити предузети у наредном периоду*:

  • контактиран је судски вештак који треба да оформи комисију састављену од стручњака различитих профила који ће дати објективан налаз стања везано за проблем са контаминираним зградама у насељу (штета по здравље, материјална штета, итд)
  • до средине августа биће поднета тужба против ГДС-а
  • врло брзо, уз координацију са правним тимом зграда 1 и 3 које улазе у финанлне преговоре са ГДС и владом, биће размотрене и кривичне пријаве против одговорних лица.

Тужбени захтеви зграда 2, 4, 5 и 6 (за сада)

  1. Рушење контаминираних зграда 1 и 3 или

  2. Накнада материјалне штете због умањења вредности станова.

Важно!!!

Станари зграда 2, 4, 5 и 6 који су дали пуномоћје треба да:

  1. поднесу Захтев катастру за упис у катастар непокрености (ко није до сада; а ко не зна да ли јесте или није може да провери у Катастру, шалтер 4 – преко телефона неће да дају информације за наше адресе!, или може да провери на сајту Републичког геодетског завода)
    Процедура уписа станова у катастар непокретности дата је ниже на овој страници.
  2. доставе адвокату (обичну, неоверену) копију купопродајног уговора у два примерка (без анекса), и то у петак или у понедељак у 19 часова испред улаза 5А.

Ко није дао пуномоћје а жели, има само још пар дана док се не поднесе тужба.

Инфо о зградама 1 и 3

Овде су дате само основне информације намењене првенствено станарима зграда 2, 4, 5 и 6 да буду обавештени о ономе шта се дешава тренутно са њиховим комшијама са којима су заједно у овој борби за своје насеље.

Станари зграда 1 и 3 већ имају добро уигране канале међусобне комуникације и обавештавања (Гугл група, Вајбер група, итд) за сва питања везано за актуелну борбу за своја права да живе у здравим становима у нашем насељу.

Бројност и намере комшија

“Неопходно је да се ништа више не потписује, да се
не прихватају срамне понуде, већ да останемо сложни јер нам је
главна снага у бројности” – из договора станара зграда 1 и 3.

Без обзира на све досадашње недаће и притиске, по евиденцији тима координатора зграда 1 и 3, још 137 породица остало је да се бори за рушење отровних зграда градњу нових на истом месту (од коте ±0 – нула).

У наредном периоду нема више никаквих уступака са њихове стране према ГДС-у. У преговорима и судским поступцима инсистираће се на поштовању правоснажних актуелних уговора о рушењу и градњи из јануара 2015. године.

Борба правним путем

Састанку су присуствовали представници нове адвокатске канцеларије који су изнели своје мишљење о положају станара зграда 1 и 3, њиховим уговорима са ГДС-ом, и осталим прикупљеним доказима за евентуалне поступке. Они су дали и своје предлоге за стратегију коју је најбоље применити у наредном периоду.

Након прихватања понуде адвокатске канцеларије за вођење судских процеса станара зграда 1 и 3, приступиће се потписивању пономоћја и сакупљања новца за вођење поступака пред судовима, као и детаљног информисања свих станара зграда 1 и 3 (“очи у очи”) о осмишљеној стратегији.

Борба на осталим пољима

Биће интезивирано информисање јавности о проблему отровних зграда, и то кроз дописе и саопштења на све релевантне адресе медија, домаћих и међународних институција, амбасада, невладиних организација, итд, али и кроз кампање на интенету – на друштвеним мрежама, сајтовима, форумима…

Протеста ће бити. Термини ће бити накнадно одређени. Станари свих 6 зграда биће на време обавештени.

Процедура за укњижбу стана – упис у катастар непокрености

1. Потврда продавца да је цена исплаћена у целости

  • Позвати ГДС да изда потврду о измиреној цени, тј. да припреми ову потврду па само да одете да је узмете (да не идете два пута, чека се пар дана).
  • Контакт у ГДС-у за издавање ове потврде је финансијска служба,
    Борјана Тасић, контакт телефон: 011/3209-836
  • Након пар дана преузмете потврду о измиреној цени у ГДС-у.

2. Купопродајни уговор и анекси као доказ за Катастар

  • оригинал или оверена фотокопија уговора и свих анекса
  • Пример: овера у суду на Новом Београду, без потврде из општине о купцу првог стана – уговор и два анекса – укупно 2.265 динара (са провизијом Поште, 2.130 динара без провизије)

3. Уплате таксе

  • Републичка административна такса за Захтев – 300,00 динара
  • Такса за промену имаоца права на непокретности заправо је износ који се зна тек по издавању Решења о упису непокретности (око 10.000 динара)

Уз (1) Потврду ГДС-а, (2) купопродајни Уговор са анексима, (3) уплатницу таксе и (4) фотокопију/очитану личну карту – предајете Захтев за упис непокрености у Катастру Нови Београд у Јурија Гагарина 81, Блок 70 – радно време 7:30-15:30, информације на телефон 78-50-389.

4. Захтев за упис непокретности – Садржај захтева за упис непокретности:

Напомена

Упис некретнине у катастар непокрености свеједно је ствар коју треба да обавите како бисте заокружили своја права над својим становима, тако да би било добро, ако нисте то учинили до сада, да што пре поднесете Захтев за упис некретнине.

ГДС уме да помене да се јавите пореској због “пореза на пренос апсолутних права”, али Уставни суд је 2012. год. пресудио да то не сме бити услов за упис у катастар (УС, 2012: Право својине гарантовано Уставом не може да буде ограничено из разлога испуњавања тзв. “фискалних формалности према држави – више на линку овде).

Ипак, с обзиром да је на станове плаћан ПДВ, можете за себе извадити ову потврду о апсолутним правима из пореске јер вам може користи једног дана кад продајете стан да вам то не прави проблем. Што се овога тиче, у пореској у Тошином бунару, као и обично соба 115 на спрату, на крају ходника, поред врата налепљен је списак шта је све потребно за пренос апсолутних права.

Поделите ову вест и пратите Блокче72 на Фејзбуку!

blokce72-fejzbuk-stranica

1 thoughts on “Важно! Платформа свих 6 зграда за рушење отровних зграда – јул 2015

  1. Jadni su ljudi koji su platili stan u ovom naselju I nadali se sreci. Da li ima neko u vrhu vlasti normalan pa da ovaj problem resi sto brze ovo je strasno.? Sta je sa lekarskip pregledom gde ja znam da su neki stanari imali tri puta vecu koncentraciju otrova od dozvoljene? Kako bi se ova ministarka ponasala da su njena deca u takvom polozaju?

    Свиђа ми се

Постави коментар