Ево зашто се Грађевинској дирекцији Србије исплати да сруши отровне зграде

С обзиром да је главни аргумент да се отровне зграде у нашем насељу не сруше тај да је то – неисплативо, овде бих показао да и тај аргумент, иако на први поглед логичан, заправо може да се посматра и из другог угла, те да се ГДС-у исплати да из целе ове приче са отровним зградама изађе на једини логичан начин – остављајући иза себе задовољне станаре целог насеља…

gds-direkcija-blok-72-otrovne-zgrade

Грађевинска дирекција Србије – ГДС, фирма је чији је оснивач влада Србије, најпознатија је као инвеститор и извођач (заправо „девелопер“ од енг. developer), тј. фирма која отвара велике пројекте станоградње, прави архитектонске конкурсе и тендере за разраду пројеката, ангажује домаћу грађевинску оперативу током изградње (грађевинске фирме, подизвођаче), врши надзор радова и продаје станове.

ГДС је Србији изгледа у овом тренутку нарочито потребан јер, након 10-20 година разноразних „извођача“ и „инвеститора“, не постоји право поверење тржишта у нове станове због разних лоших искустава – дупла продаја, бег „инвеститора“ са новцем, годинама незавршени а плаћени станови, немогућност добијања употребних дозвола због нерешене документације, због лошег квалитета пројеката и радова итд.

Зашто је ГДС потребан Србији најбоље се види на примеру нашег насеља… Наиме:

  • у овој, и оваквој Србији, у тренутку када је тржиште купопродаје некретнина у Београду „мртво“ (2012, 2013. година), ГДС понуди више стотина нових станова иако и сам у истом том тренутку већ има стотине непродатих станова у насељу Степа Степановић на Вождовцу
  • ГДС те станове понуди по цени вишој од оних у насељу Степа Степановић где у међувремену почне да обара цене непродатих станова за пар стотина евра по квадрату
  • ГДС дакле понуди 600 станова по цени од 1.290 евра по квадрату и прода преко 90% за свега неколико недеља од тренутка када станови изађу на продају
  • да све буде невероватније, ГДС по цени од 1.290 евра по квадрату за пар недеља прода 600 станова – у пројекту(!), тј. већина тих станова је била у зградама које су у тренутку продаје биле у темељима – чак не ни у „сивој фази“!

Како је то могуће? Могуће је јер су банке које су издавале комерцијалне кредите грађанима биле сигурне у извођача и у одрживост пројекта. Могуће је јер су купци имали поверења у извођача. Могуће је јер је изабрана добра локација. Могуће је јер су станови пристојни – нема непотребног губитка квадрата, итд.

У целој причи у вези са отровним зградама нажалост нема простора да се чује и оно позитивно – да је ГДС овај пројекат водио тако да радови нису каснили, да су станари презадовољни квалитетом материјала и квалитетом станова, да и даље ово насеље виде као једну одличну причу.

Уосталом, знате ли за пример где оштећени станари инсистирају од извођача да им да станове а не да им враћа новац, док извођач инсистира да врати новац а не станове?!

Дакле, чак и они станари који су директно погођени несрећом са отровним материјалом, и даље верују да ГДС уме да направи квалитетне зграде, и да се грешка неће поновити, и пре желе да наставе сарадњу са ГДС-ом него са неким другим извођачем.

Дакле, зашто се рушење отровних и градња нових зграда на истом месту исплати ГДС-у?

Ово насеље имало је (са рушењем и даље има) потенцијал да буде једини непорециво успешан пример градње савремених, потпуно конкурентних станова ове државне фирме у Београду за последњих неколико деценија:

Зато, ма како на први поглед изгледало, од свих пројеката које ГДС тренутно има, наше насеље је наближе да буде комплетирано као репрезентативна успешна прича са срећним крајем јер ГДС од тога дели само рушење отровних и градња две зграде на истим местима (истим темељима).

Рушењем две отровне зграде у нашем насељу Грађевинска дирекција Србије моћи ће да покаже да има снаге да изгура  пројекат од почетка до краја, од идеје до продаје, без натезања, без одлагања, и то пројекат са којим може да се подичи у сваком смислу.

Сведоци тог успеха ГДС-а биће сви станари, свих зграда овог насеља. Сајт и форум нашег насеља настали још у току градње, уредно одржаване отворене површине у насељу финансиране и/или изведене од стране станара насеља, заједништво комшија да изгурају причу са отровним зградама до краја, па и овај сајт на коме сте сада, све су то показатељи да ће у случају рушења отровних зграда и градње нових на истим темељима ово цело насеље практично бити најбољи (вероватно и једини прави) промотер ГДС-а у наредним годинама.

Потенцијал нашег позитивног примера показао би се већ на првом кораку кад се изграде нове зграде. Наиме, када град добије својих 80 станова, и 100 до 150 породица отровних зграда које још нису одустале од насеља добију своје станове, ГДС-у ће остати још пар десетина станова које чак може да продаје по већој цени од оне по којој је продавао нама.

Како ГДС овде да прода још скупље станове? Лепо. Ми смо 1.290 евра плаћали по квадрату „на невиђено“. А нови станови били би продавани у насељу које је већ заживело, које је уређено, које је организовано, и у ком живе људи којима је заиста стало до свог комшилука и свог окружења.

Да, у годишњем билансу, или трогодишњем, ГДС би био на губитку, али дугорочно, ово насеље може да спаси Грађевинску дирекцију Србије да потпуно не изгуби смисао свог постојања за време ове, или било које следеће владе Србије која је и њен оснивач.

Јер, у настојањима да се приближавамо Европској унији, имамо ли луксуз да преваримо 700 породица за неколико милиона евра? Имамо ли луксуз да отровне објекте проглашавамо здравим и трујемо људе само зато што се то краткорочно више исплати? Имамо ли аргумент да правдамо постојање Грађевинске дирекције Србије чији је потрфолио неколико пројеката који се крећу од потпуних до делимичних промашаја? Како ћемо објаснити државну станоградњу која крши права људи да живе у здравом окружењу?

Зато, уместо да посрће и потпуно губи компас, и уместо да иде из грешке у грешку да би надоместила промашаје и губитке претходних пројеката, Грађевинска дирекција Србије требало би да застане и поново се прерачуна, али не до прве следеће нове године, него онако како озбиљне фирме и рачунају – дугорочно. Тим пре што ГДС данас можда има моћ да причу гурне под тепих, али влада Србије као оснивач ГДС-а има моћ да ГДС исто тако третира, и због оваквих скандала једном ће и ГДС лако завршити под тепихом. Неће влада Србије довека моћи да стаје на страну једне своје фирме, а против хиљада својих грађана.

blokce72-fejzbuk-stranica

Advertisements

One thought on “Ево зашто се Грађевинској дирекцији Србије исплати да сруши отровне зграде

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s