Зашто Блокче72 и зашто сада?

Настанак новог насеља није догађај само за стотине породица које у њему започињу нови живот, већ и за сваку општину, град и државу.

Али, нашем младом насељу детињство је грубо прекинуто, баш као и деци која су у њега дошла или се овде родила.

Сада отимају наше насеље, ми тражимо га врате.

Блокче72 је и покушај једног станара насеља да допринесе тој борби, ако ничим другим а оно подсећањем комшија зашто су баш овде желели да праве дом и инспирацијом за борбу за здраво и цело насеље које смо и куповали.

blokce-72-naselje-novi-beograd-poster

Зашто Блокче72?

Градња или куповина куће и усељење представљају један од најважнијих и најлепших тренутака за сваког човека – остварење сна да буде „свој на своме“ (макар и уз хипотеку, огроман дуг банци, камате и еуриборове).

Усељење у нову зграду умножава ову позитивну енергију вишеструко, а настанак целог новог стамбеног насеља догађај је од значаја, не само за стотине породица и хиљаде људи, већ и за локалну заједницу, за град, колики год тај град био и где год се он налазио.

blokce-72-naselje-novi-beograd-poster-idila

У 21. веку свако насеље, а нарочито ново насеље са оволико свеже позитивне енергије, треба да има своје сајтове, форуме, Фејзбук групе и мејлинг листе за бољу организацију станара за решавање свакодневних већих и мањих проблема.

Међутим, свако насеље у 21. веку може да има и свој излог на интернету (или више њих) којим ће се обраћати не само својим станарима, већ и широј јавности – речју и сликом.

Блокче72 је баш тако некако замишљено још давно. Али, отровни облаци надвили су се над наше насеље…

blokce-72-naselje-novi-beograd-poster-tamno-plava

А зашто баш сада?

Блокче је требало да настане оног тренутка када се цело, или бар већи део насеља – усели, када се комшије упознају, и када почне заједнички рад на уређењу заједничког живота и улепшавању нашег насеља.

Међутим, нашем насељу ово „детињство“ је грубо прекинуто непоправљивим проблемима са две зграде (број 1 – плава, и број 3 – наранџаста) за које је утврђено да нису погодне за живот људи због присуства отровних и канцерогених материја у бетонској конструкцији које испаравају у станове (лето 2014).

У нади да ће им станови бити санирани (што се испоставило као немогуће због техничких проблема) или поново изграђени (што се испоставило као немогуће због политичких одлука), станари две зграде су се иселили у јесен 2014. године, чиме је људски, комшијски капацитет насеља опао – за трећину.

У таквим условима насеље не може да заживи у пуном смислу, и Блокче72 је чекало да се ове ствари реше, да извођач (Грађевинска дирекција Србије, односно министарство грађевине и влада Србије која стоји иза Дирекције), након утврђивања да не постоји доказани и у пракси проверен начин санације (коју су покушали и да „крајцују“ – нпр. не би да третирају бетон испод плочица), а према уговору са станарима (јануар 2015), сруши две спорне зграде, потпуно непогодне за живот људи, и да на њиховом месту сазида нове – у којима може да се живи безбедно.

После више месеци чекања и изговора (да нису сви потписали иако им од 2 зграде, 4 улаза, недостаје само један потпис у једној згради, за шта је министарка рекла у јануару 2015. „да то није проблем, држава има начина да то регулише јер су зграде неподесне за живот људи“, или да није потписао Делезе, власник пословног простора Максија, иако је Делезе објавио званично саопштење да неће правити проблем нити тражити никакву екстра накнаду штете ако добију исти простор у новој згради на истом месту), извођач (Грађевинска дирекција Србије, односно министарство грађевине и влада Србије која стоји иза Дирекције), 8. јула 2015. године објавио је план да промени опис и заустави развој нашег насеља тако што ће додати две зграде на исту парцелу а спорне две зграде оставити до даљњег (пар дана касније поново су се појавили са претходно одбијеним начином санације), а затим ће напуштене станове у њима, опасне по здравље сваког ко у њима борави, продавати по „нижој“ цени.

Када је најављен протест испред владе Србије за 17. јул 2015. године, директор ГДС-а је 16. јула (дан пре протеста) дао изјаву за Танјуг да ће зграде бити рушене. Станари се нису одушевили изненадним обртом, поучени претходним искуствима, и ипак су дошли сутрадан на протест по врелом летњем дану у 14 часова пред владу Србије.

Ту, на састанку у влади, док је испред оржаван протест, директор ГДС је рекао да је изјава од претходног дана била „погрешна интерпретација“ и његова, лична, грешка, а министарка грађевине саопштила је да уговор који је ГДС потписала о рушењу зграда неће бити испоштован а станари две отровне зграде уцењени су да раскину своје уговоре.

blokce-72-naselje-novi-beograd-poster-crvena

Такође је саопштено да остаје план за градњу једне/две? нове зграде на једној тераси паркинга испод насеља, као и план за „санацију“ и продају постојећих зграда. Саопштено је и да би испитивање одговорности ГДС-а у улози надзора радова „угрозило 80 породица запослених у ГДС-у“. Саопштено је и да „влада верује државним институцијама“ а не станарима, потписаним уговорима и претходним налазима и изјавама представника тих истих институција.

Три сата након протеста, на пример, Вечерње новости (нису „институција државе“ али очигледно и они јесу „од поверења“), објавиле су „вест“ од претходног дана да ће зграде бити рушене. Та вест је спремно чекала свакога ко је видео и чуо за „неки“ протест и „неке“ зграде па му тек после ње ништа није било јасно шта ти безобразни станари траже од државе кад им је она све дала.

Наравно, у изјавама од стране ГДС и владе понављане су нетачне информације о понуђеним „решењима које станари одбијају“:

  • заменски станови – само за кеш купце и купце са комерцијалним кредитима (преко 80% станара има субвенционисане кредите), и то заменски у насељу Степа Степановић где су остали само већи станови па чак и кеш купци са мањим становима нису могли добити ову опцију
  • градња две нове зграде – иако је насеље продавано као насеље са 6 зграда, иако пројектант који би морао да да одобрење за овакву измену није консултован од стране ГДС који је већ нацртао „план“, иако станари нису питани да ли желе две нове зграде на својој парцели
  • раскид уговора и исплаћивање, или тужба – иако раскидом станари губе право купца првог стана, а тужбом замрзавају право на накнаду изнајмљивања стамбеног простора па у исто време треба да плаћају кредит банци, изнајмљивање стана, и трошкове процеса…
  • а све ово иако станари имају потписан уговор са ГДС о рушењу (у договорима са министарком) из јануара 2015. године.

У неким другим вестима могли смо чути и изјаву министарке после састанка:

„Нико га не контролише (оплатол), јер се подразумева да се он даје у оном концетрату који је нормалан, а овог пута је оплатол направљен из рециклираног отпадног уља и очигледно није направљен на прави начин… Ово је ситуација која је потпуно нова за све, није грешка Грађевинске дирекције, државе нити једног човека који је купио стан, десило се, ја сам за то да станари размисле и како буду одлучили тако ћемо радити“ (примећујете ли благу разлику у односу на оно што је тражено и што је одбијено, на састанку пар минута пре изјаве?).

Преведено:

  1. Произвођач није погрешио зато што је користио отпадно уље за свој материјал и упропастио инвестиције од неколико десетина милиона евра због материјала који је коштао пар стотина, до пар хиљада евра.
  2. Држава није погрешила зато што се отрован материјал нашао у продаји.
  3. ГДС није погрешио зато што је пропустио у надзору да прогласи зграде небезбедним за живот.
  4. Купци нису погрешили када су куповали стан од државне фирме, изграђен на градском земљишту, платили га по економској цени, били тровани тихо месецима, и на крају изгубили пар (десетина) хиљада евра, а потенцијално, и своје насеље, а нису ни криви што им је у истом дану речено да „зграде неће бити рушене, и да, како одлуче тако ће бити урађено“.

Десило се… Д-е-с-и-л-о. Остаје само питање  ко у целој причи није погрешио више од других?


У нашем језику постоји много имена за овакво понашање људи, били они инжењери, министри, новинари. Све их знате па их не бих овде понављао.

Како год било, ми који остајемо у насељу учинићемо све што можемо да се „план“ владе Србије не спроведе у дело, не само зато што није нормално да држава поново продаје отровне станове неким другим грађанима, него и зато што:

. . .

Ми нисмо куповали станове у новим зградама.

Ми смо куповали станове у новом насељу!

Хоћемо да нам врате наше насеље!

. . .

П.С. Та поражавајућа вест од 8. јула 2015. године била је иницијална каписла да се десет дана касније појави Блокче72 – још један наш комшија, још једна адреса нашег насеља на интернету. Другим речима – Нека буде борба непрестана!

blokce72-fejzbuk-stranica

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s